Anna Golcz, Paweł Kujawski

Analysis of yielding and selected biometric parameters of the fruit of several hot pepper (Capsicum annuum L.) cultivars

From Department of Horticultural Plants Nutrition
The August Cieszkowski Agricultural University of Poznań

Abstract. Hot pepper cultivars: ‘Cyklon’, ‘Orkan’, ‘Wulkan’, ‘Chillina’ and ‘Devilla’ were cultivated in mineral soil and raised peat (v:v = 4:1) in pots of 5 dm3 volume. Yields and biometric parameters of fruit were compared. On the basis of the analyses measurements, the cultivars: ‘Chillina’ and ‘Devilla’ were found highly usable for cultivation in Polish conditions.

Key words: hot pepper, cultivars, yielding, biometric parameters of the fruit

 

Analiza plonowania i wybranych parametrów biometrycznych owoców kilku odmian pieprzowca rocznego (Capsicum annuum L.)

Streszczenie

Odmiany papryki ostrej: ‘Cyklon’, ‘Orkan’, ‘Wulkan’, ‘Chillina’ i ‘Devilla’ uprawiano w glebie mineralnej z torfem wysokim (4:1) w wazonach o objętości 5 dm3. Porównywano plon i parametry biometryczne owoców papryki. Na podstawie analizowanych cech stwierdzono dużą przydatność odmian ‘Chillina’ i ‘Devilla’ do uprawy w warunkach Polski.